Logo

Odaberite jezik

Obveza bilježenja prelaska nacionalne granice pomoću tahografa

Uz sve obveze koje vozači imaju, u međunarodnom prometu, od veljače 2022. godine dobivaju još jednu. 

Nova odredba na snazi od 02.veljače 2022. g. Točno od 2.veljače 2022. godine, u međunarodnom prometu, bez obzira prevozili robu ili putnike, temeljem Uredbe (EU) 2020/1054 vozači su dužni bilježiti vrijeme i državu u koju su ušli, tj. treba zabilježiti svaki prelazak nacionalne granice. To se mora raditi bez obzira koji tip tahografa je ugrađen u vozilo: analogni, digitalni ili pametni.

Tek vozači koji će u budućnosti biti opremljeni pametnim tahografom druge generacije (od 08/2023) neće imati ovu obvezu jer će takav tip tahografa automatski bilježiti svaki prelazak granice.

Evo kako se to radi ovisno o tahografu:

Image in Article

DIGITALNI ILI PAMETNI TAHOGRAF (prve generacije)

Na postojećim digitalnim/pametnim tahografima vozač mora na svoju karticu unositi svaki prelazak nacionalne granične crte. To se radi tako, da nakon prelaska granične crte npr. između Slovenije i Hrvatske, na prvom odmorištu/ugibalištu/benzinskoj pumpi ili neposredno na samoj granici, vozač mora stajati i pomoću izbornika tahografa (Unos vozač 1/ Početna država) unjeti simbol te države (država u koju je upravo ušao) - dakle SLO kao Sloveniju.  Prilikom izlaska iz Slovenije i ulaska u Austriju postupak je je opet isti: Unos vozača 1/ Početna država - A, nakon ulaska u Njemačku opet, Unos vozača 1/ Početna država - D. Naravno, kada se pojavi pametni tahograf druge generacije ovo više neće trebati raditi jer će ove  prelaske on sam bilježiti.

Ne rade svi digitalni tahografi na isti način - nemaju isti ispis. Pojedini digitalni tahografi (prva generacija digitalnih tahografa) , bez obzira na to što je vozač uredno napravio unos početne države, neće ispisivati takve unose- savjetujemo ako imate takav tahograf da napravite ručnu zabilješku vremena ulaska u svaku državu na poleđini ispisa vozačkih aktivnosti za taj dan..

ANALOGNI TAHOGRAF

Na analognom tahografskom listiću, na njegovoj prednjoj strani, više se ne bilježi samo mjesto stavljanja i vađenja listića u tahograf već je potrebno upisati i međunarodni simbol države u kojoj započinje dnevna smjena (npr. ako vozač počinje svoju smjenu u Zagrebu, na drugu crtu tahografskog listića treba napisati Zagreb (HR). Isto tako na završetku smjene, na tahografskom listiću na sljedećoj crti uz mjesto gdje završava smjena treba napisati i simbol države, npr. Passau (D). Na slici desno je prikazano kako to treba izgledati na prednjoj strani tahografskog listića (naravno, na kraju smjene, nakon što se listić izvadi iz tahografa i naprave sve zabilješke).

Image in Article

Međutim, vozač je dužan bilježiti i prelaske granice koje je u međuvremenu napravio. U gornjem primjeru je pri putovanju u Njemačku u nekom trenutku prešao hrvatsko slovensko granicu, pa slovensko austrijsku i na kraju austrijsko njemačku granicu. Sve te prelaske mora rukom zabilježiti, na poleđini tahografskih listića. Ove zabilješke se rade neposredno nakon prelaska granice, kada vozač ima priliku stati na neko odmorište/ugibalište/ benzinsku pumpu ili neposredno na samoj granici.

Image in Article

Ako je vozač prešao granicu na trajektu ili vlaku onda ovakvu zabilješku mora napraviti nakon što siđe s trajekta ili vlaka. Zabilješka se radi rukom na poleđini tahografskog listića bilježeći vrijeme kada je pređena granica i simbol države u koju je ušao s vozilom. Npr. ako vozač iz gornjeg primjera putuje iz Hrvatske (počinje svoju smjenu u Zagrebu) u Njemačku (počinje dnevni odmor u Passau), onda na poleđini njegovog tahografskog listića trebaju biti zapisi vremena svih prelaska granica i simboli država u koje je ušao:

  • 8:15 h - SLO
  • 10:45 - A
  • 15:25 - D

Vremena koja su zapisana na poleđini tahografskog listića trebaju (približno) odgovarati vremenima otvaranja analognog tahografa na prednjoj strani tahografskog listića. Naravno, tahografski listić tada treba izvaditi iz tahografa. 

Ovakve ručne unose će morati raditi svi vozači u međunarodnom prometu dok njihova vozila ne budu opremljena pametnim tahografom druge generacije. Takvi tahografi će u svojoj memoriji imati sve granične crte i sami će, bez zaustavljanja vozača upisivati trenutak kada je vozilo prešlo graničnu crtu i između kojih država.

Kako uštedjeti vrijeme sa DTCO 4.0e prilikom prelaska granice pogledajte klikom na video  Save time with the DTCO 4.0e - YouTube

Gallery

eNovine

Upišite svoju adresu e-pošte i primajte informacije o ponudama tvrtke Tahograf.

Kontakti

Sustavi kvalitete

U skladu s misijom društveno odgovornog poslovanja Tahograf zadovoljava sve ekološko-ekonomske aspekte održivog poslovanja te doprinosi povećanju razine sigurnosti na cestama i očuvanju okoliša. Ponosni smo nositelji certifikata kvalitete ISO 9001, ISO 14001 i ISO 45001, te znaka Hrvatska kvaliteta

Saznajte više

Društvene mreže

Pronađite nas na sljedećim društvenim mrežama:

Icon Up

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »